Στο blog μας μπορείτε να δείτε

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

O κύκλος του νερού μέσα από το παραμύθι του Μάνου Κοντολέων, « ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει



       «Ο χιονάνθρωπος που δεν ήθελε να λιώσει» είναι ένα παραμύθι που μας δίνει μια καλή αφορμή για να μιλήσουμε για τον κύκλο του νερού. Μέσα από το ταξίδι του χιονάνθρωπου φαίνονται όλα τα στάδια αλλαγής της μορφής του νερού.
       Ο χιονάνθρωπος ξεκίνησε ένα ταξίδι από τα χιονισμένα βουνά όπου ζούσε για τον βορά επειδή του είπαν ότι θα έφευγε ο χειμώνας ς και θα άρχιζε να λιώνει. Ταξίδεψε σε πόλεις , όπου έγινε παιχνίδι για τα παιδιά, σε θάλασσα όπου βυθίστηκε και έλιωσε. Το νερό του όμως πήγε σε μια λακκουβίτσα της παραλίας με την βοήθεια των κυμάτων της θάλασσας όπου ο ήλιος το βρήκε , το ζέστανε και το έκανε σύννεφο στον ουρανό.
      Οι άνεμοι το έσπρωξαν   και το οδήγησαν στην κορφή του βουνού όπου έγινε πάλι χιόνι που έπεσε. Οι περαστικού ορειβάτες το βρήκαν ,έπαιξαν χιονοπόλεμο και έφτιαξαν πάλι έναν καινούριο χιονάνθρωπο. Έτσι ο χιονάνθρωπος ήταν χαρούμενος που δεν χάθηκε ούτε στην πλατεία του χωριού, ούτε στην μανιασμένη θάλασσα και στον βυθό της με τα μεγάλα κοχύλια και ψάρια.

        Αφού διαβάσαμε το παραμύθι, μπορείτε να το διαβάσετε και να το ακούσετε σε ψηφιακή μορφή πατώντας πάνω στην εικόνα του βιβλίου, μιλήσαμε για το ταξίδι το χιονάνθρωπου και φτιάξαμε μέσα στην τάξη μια μικρή αναπαράσταση του ταξιδιού, με πείραμα τήξης-βρασμού και εξάτμισης.
      Για χιονάνθρωπο είχαμε ένα παγάκι, για την θάλασσα ένα μπολ με νερό που το χρωματίσαμε μπλε, για τον ζεστό ήλιο έναν βραστήρα. Ο ατμός που έβγαινε από τον βραστήρα συναντούσε την παγοθήκη  με τα παγάκια, δημιουργώντας σύννεφα και βροχή. Χιόνι φυσικά δεν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αλλά είδαμε πως όταν το νερό μπει στην κατάψυξη γίνεται πάλι  πάγος.



Ο χιονάνθρωπός μας, χωρίς στόμα όπως και στο παραμύθι

Η γαλάζια θάλασσα ( το νερό είναι άχρωμο και μπορούμε να το χρωματίσουμε)

Η βαρκούλα με την οποία ταξίδεψε ...

Ταξιδεύει αλλά αρχίζει η βάρκα να βουλιάζει...

Ο χιονάνθρωπος λιώνει...

Το νερό του έχει μπει στον βραστήρα ( η λακκουβίτσα της παραλίας), όπου με την βοήθεια του ήλιου
)
Γίνεται ατμός ( σύννεφο)..

Συναντά τον κρύο αέρα ( παγοθήκη με παγάκια)..

Γίνεται βροχή..

και πάλι πάγος όταν μπει στην κατάψυξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...