Στο blog μας μπορείτε να δείτε

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Ο Κύριος Κύκλος.


      Μέσα από όλα τα χρόνια δουλειάς μου με τα παιδιά, έχω καταλάβει πως αν θέλεις να μιλήσεις για κάποια πράγματα στα παιδιά και να τα κάνεις να ενδιαφερθούν παραγματικά για αυτά, θα πρέπαι να βάλεις αυτά τα πράγματα μέσα στον κόσμο τους και ο κόσμος αυτός περιλαμβάνει φαντασία, παιχνίδι, κίνηση, τραγούδι.
     Θέλοντας λοιπόν να γνωρίσουν τα παιδιά τα σχήματα προσπαθήσαμε να βάλουμε τις έννοιες των σχήματων μέσα στον κόσμο τους.
     Πρώτη έννοια ο κύκλος, σαν σχήμα και σαν στερεό δηλ.σφαίρα.Άλλωστε τι πιο οικείο για τα παιδιά από μια μπάλα.Ξεκινήσαμε παίζοντας παιχνίδια με την μπάλαψάχνοντας να βρούμε και άλλα πράγματα στο φυσικό περιβάλλον που μοιάζουν με αυτήν.
     Επόμενο βήμα μας, η κίνηση και το τραγούδι. Ακούμε το τραγούδι « Ο κύκλος» από τα Ζουζούνια και βλέπουμε και το ανάλογο βίντεο στο Youtube . Εδώ μπαίνουν και οι νέες τεχνολογίες στην τάξη. Προσπαθούμε όλοι μαζί να το τραγουδήσουμε και να κάνουμε τις ανάλογες κινήσεις
     Σειρά έχει τώρα η ανάπτυξη της φαντασίας. Αποφασίζουμε να κάνουμε χάρτινες φιγούρες που να συμβολίζουν τον «Κύριο Κύκλο». Πως θα γίνει αυτό; Χρησιμοποιώντας ένα χάρτινο πιάτο για σχέδιο. Άλλωστε και στο τραγούδι έλεγε πως και το πιάτο είναι ένας κύκλος.
Βγάζει το κάθε παιδί το αποτύπωμα ενός χάρτινου πιάτου πάνω σε χαρτονάκι άσπρο, σχεδιάζει χαρακτηριστικά, μάτια-μύτη- στόμα- μαλλιά και ότι άλλο θέλει, το κόβουμε στο περίγραμμα και κολλάμε ένα καλαμάκι από πίσω για να μπορεί να το κρατάει και έτοιμος ο « Κύριος Κύκλος» .Τα παιδιά γίνονται ζευγάρια και παίζουν μεταξύ τους ένα μικρό κουκλοθέατρο.
Στο τέλος χορεύουμε όλοι μαζί, παιδιά και φιγούρες, το τραγούδι του κύκλου Όλα είναι χαρούμενα και ευτυχισμένα κρατώντας τον Κύριο Κύκλο στα χέρια τους και γεμάτα λαχτάρα να τον γνωρίσουν στους δικούς τους!


     Την επόμενη μέρα, θέλουν πάλι να βγάλουν αποτυπώματα κύκλου και να τα ζωγραφίσουν. Έτσι σχεδιάζουμε να κάνουμε την οικογένεια του Κυρίου Κύκλου.
Πάνω στο τραπέζι υπάρχουν ξύλινοι κύκλοι διαφόρων μεγεθών. Τα παιδιά διαλέγουν αυτούς που θέλουν , βγάζουν το σχέδιο στο χαρτί, σχεδιάζουν τα χαρακτηριστικά και έτοιμη η οικογένεια του Κυρίου Κύκλου.







κρατώντας τον κύριο κύκλο






Η οικογένεια του κ.Κύκλου

Η οικογένεια του κ.Κύκλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...